Zurück zur Website

Σκωληκοειδίτιδα και παιδί

Από τον Δρ Μάριο Μαραγκάκη

· Για Γονείς

Σκωληκοειδίτιδα και παιδί

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή, αιφνίδια πάθηση, τη σκωληκοειδίτιδα.

Τα παιδιά παραπονιούνται ξαφνικά για πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Ύστερα, ακολουθεί ο πυρετός και διάφορα άλλα συμπτώματα που προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για το τρίτο συχνότερο σύμπτωμα στην παιδική ηλικία. Όταν ο πόνος παραμένει ωστόσο, εσείς αναρωτιέστε εύλογα: "Μήπως συμβαίνει κάτι το διαφορετικό; Να ενημερώσω τον γιατρό μου; Μήπως έχει το παιδί μου σκωληκοειδίτιδα;"

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα εξάρτημα στο παχύ μας έντερο, με λειτουργία να ανιχνεύει μικροοργανισμούς και να πυροδοτεί την ανάπτυξη αντισωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται υπερβολικά, προκαλείται φλεγμονή και τελικά καταλήγουμε σε οίδημα του τοιχώματος. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται με μηχανισμό φαύλου κύκλου σε εικοσιτέσσερις έως σαράντα-οκτώ ώρες. Αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας 9 έως 17 ετών, με μέγιστη την ηλικία των 12 χρόνων.Προσοχή ωστόσο καθώς στα μικρότερα παιδιά είναι σπανιότερη και η συμπτωματολογία άτυπη. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το κάθε παιδί με πόνους στην κοιλιά δεν έχει σκωληκοειδίτιδα. Τα παιδιά αναφέρουν συχνά ότι πονάνε οι κοιλιές τους, διότι προβάλλουν μια σειρά καταστάσεων στο κέντρο της ύπαρξης τους, στον ομφαλό.

Ας δούμε πιο αναλυτικά, την τυπική εικόνα για να γίνουμε πιο κατανοητοί:

Αρχικά το παιδί σας έχει κολικούς γύρω από τον ομφαλό του. Ο πόνος αυτός είναι περιοδικός ενώ ορισμένες φορές αναφέρονται τροφώδεις εμετοί. Εν συνεχεία, ο πόνος γίνεται καυστικός. Το παιδί δείχνει πως πονάει στη δεξιά κατώτερη κοιλιακή χώρα.

broken image

Σπανιότερα, ανάλογα με την ανατομική θέση τη σκωληκοειδούς, το σημείο που δείχνει το παιδί ποικίλει. Παραδείγματος χάριν, δείχνει ότι πονάει στην πλάτη του, στο επιγάστριο ή στο υπογάστριο. Τελικά, ο πόνος γίνεται βουβός, πιο βαθύς, το παιδί ακινητοποιείται ενώ συνυπάρχει πυρετός, πράσινοι έμετοι και κακουχία. Αναφερθήκαμε σε συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι έμετοι ή και η διάρροια δηλαδή συμπτώματα που παραπέμπουν σε μια απλή γαστρεντερίτιδα. Κρατήστε όμως στο μυαλό σας: Πυρετός που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά, πράσινοι εμετοί και διάρροιες πρέπει να σας ευαισθητοποιήσουν.

Έξτρα συμβουλή: Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων του παιδιού σας καθώς μια κοίλη ή συστροφή του όρχι κάνει παρόμοια συμπτώματα. Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση. Δίνουμε αξία στην άμεση προσωπική διευκρίνιση του ιστορικού με εσάς και τον οικογενειακό παιδίατρο που στις περισσότερες φορές δίνει και τη λύση. Από τις παρακλινικές εξετάσεις, ο υπέρηχος είναι η εξέταση επιλογής.

Δείτε αναλυτικά και σε βίντεο τις συμβουλές του κ. Μαραγκάκη:

*Ο Dr. Μάριος Μαραγκάκης είναι Διευθυντής Χειρούργος Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Μαιευτήριο "Γαία", από το 2010. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Muenster στη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισε την μετεκπαίδευση του σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία. Με πλούσιο ερευνητικό έργο, έχει - πέραν της Ιατρικής - έντονη κοινωνική προσφορά, στηρίζοντας παιδιά που χρήζουν βοήθειας. Έχει ενεργή συμμετοχή στα κοινά, κυρίως στην περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ενώ την τετραετία 2007-2010 υπηρέτησε από τη θέση του αντιδημάρχου τον Δήμο Αμαρουσίου σε θέματα Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών.