Η λειτουργική και αισθητική διαμόρφωση των έξω γεννητικών οργάνων στο αγόρι παριστά μία δυναμική πραγματικότητα από την στιγμή της σύλληψης του εμβρύου έως και την ολοκλήρωση του παιδιού σε νεαρό ενήλικα. Η περιοδική, με γνώση και σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρίσματα του παιδιού- παρακολούθηση αυτής της εξέλιξης από τον ειδικό είναι καθοριστικός παράγοντας ευζωίας. Κρίνεται ως βασικό κριτήριο για το παιδί και την οικογένεια του και κύρια προϋπόθεση της προβολής του αυριανού ενήλικα στο μέλλον.
Το ταξίδι της ζωής αρχίζει την έκτη εμβρυική εβδομάδα οπότε και σταδιακά:
- Τα γενετικά κύτταρα μεταναστεύουν σε περιοχή της οσφυϊκής χώρας, που ονομάζεται ουρογεννητική πτυχή, και εγκαθίστανται εκεί σχηματίζοντας την αρχέγονη γονάδα.
- Αν το υπό διαμόρφωση έμβρυο είναι αγόρι, το χρωμόσωμα Υ (χρωμόσωμα Φύλου: ΧΧ= κορίτσι, ΧΥ= αγόρι) παράγει το αντιγόνο Η–Υ. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη των κυττάρων του Leydig.
- Αυτά παράγουν τεστοστερόνη και αναστολέα των πόρων του Mueller
Η ορμονική αυτή διέγερση οδηγεί στα ακόλουθα:
- Σχηματίζονται τα εξαρτήματα, που διαμορφώνουν τον όρχι
- Υποστρέφουν τα εξαρτήματα, που αντιστοιχούν στα γεννητικά όργανα του θήλεος
- Διαμορφώνεται το όσχεο (σακουλάκι)
- Ο όρχις κινητοποιείτε στο όσχεο, έξω από την κοιλιακή χώρα
- Διαμορφώνονται τα σηραγγώδη σώματα, τα οποία ενώνονται περιβάλλοντας την ουρήθρα ώστε να σχηματιστεί το πέος
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται την 35η εβδομάδα της κύησης. Σπανιότερα καθυστερεί οπότε και ολοκληρώνεται μέχρι και τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού.
Κάθε παιδί που γεννιέται πρέπει να εξεταστεί από χειρουργό παίδων, ο οποίος θα πιστοποιήσει εγγράφως και θα ενημερώσει τους γονείς για την διαμόρφωση των γεννητικών οργάνων κατά την γέννηση. Επί συγκεκριμένων διαπιστώσεων η αξιολόγηση επαναλαμβάνεται τον έκτο μήνα της ζωής. Συχνά το παιδί είναι καλό να επιστρέφει για εξέταση στο όγδοο και στο δεκατοτέταρτο έτος της ζωής του. Στην εξέταση διακρίνουμε:
- Την διαμόρφωση του οσχέου
- Την θέση και την μορφολογία των όρχεων
- Την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πέους
Τα ευρήματα, μας οδηγούν σε πιθανές παθήσεις, που θα διαπραγματευθούμε μεμονωμένα:
- Ατυπίες στη Διαμόρφωση του οσχέου
- Αποτυχία στην κάθοδο και καθήλωση του όρχι, που περιγράφονται σαν κρυψορχία
- Καθυστέρηση στην απορρόφηση των περιβλημάτων του όρχι με τίτλο υδροκήλη
- Αγγειακές ανωμαλίες του όρχι με τον γενικό τίτλο κιρσοκήλη
- Μερική διαμόρφωση του πέους δηλαδή ατελή σύγκληση των σηραγγωδών σωμάτων και μερική προώθηση της ουρήθρας με τον ιατρικό τίτλο υποσπαδίας
- Αδυναμία κατάσπασης της ακροποσθίας πάθηση γνωστή σαν φίμωση
- Σύμπλοκη διαταραχή στην ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων, που οδηγεί την σκέψη μας για διερεύνηση πιθανής χρωμοσωμικής διαταραχής.
*Ο Dr. Μάριος Μαραγκάκης είναι Διευθυντής Χειρούργος Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Μαιευτήριο "Γαία", από το 2010. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Muenster στη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισε την μετεκπαίδευση του σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία. Με πλούσιο ερευνητικό έργο, έχει - πέραν της Ιατρικής - έντονη κοινωνική προσφορά, στηρίζοντας παιδιά που χρήζουν βοήθειας. Έχει ενεργή συμμετοχή στα κοινά, κυρίως στην περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ενώ την τετραετία 2007-2010 υπηρέτησε από τη θέση του αντιδημάρχου τον Δήμο Αμαρουσίου σε θέματα Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών.